ponedjeljak, 28. siječnja 2019.

SKUPNE IZLOŽBE - PROSINAC 2018. SAMOSTALNA IZLOŽBA 2019.


Na izložbi u galeriji Kurija, Muzej Prigorja, sudjelovala sam sa slikom "Rajske Ptice".



Na izložbi sam sudjelovala sa sa skulpturom "Bijeg u Egipat"



SAMOSTALNA IZLOŽBA "OTKRIVANJE" U POU M.A.RELKOVIĆ NOVA GRADIŠKA




„OTKRIVANJE“ – glazbeni crteži
"Bilježenjem" glazbe i zvukova, te istraživanjem onog što je zajedničko različitim umjetnostima bavim se od 1995. kroz grafičke tehnike, crteže, slike i plesni performance. Izložba „OTKRIVANJE“ je dio projekta bilježenja glazbe i zvukova, dnevnik bilježenja različitih emocija koje pobuđuje glazba. U „glazbenim“ crtežima propitujem ono što je zajedničko likovnoj i glazbenoj umjetnosti – harmonija, proporcija, ritam, ton. U crtežu možemo pronaći melodičnost, a u glazbi tonove koje možemo pretočiti u linije. Kroz crtež ili boju izražavam povezanost tona, crte i boje.  Kroz crteže „bilježim“ glazbu, od početnog tona do zadnje linije, točke na crtežu, trajanje glazbe… Kroz glazbene crteže istražujem kako tonovi glazbe djeluju na maštu, kreativnosti, koje slike i asocijacije pobuđuju. U mreži glazbenih tonova otkrivaju se sakrivene slike. Linije putuju zvukom kroz dimenzije melodija i harmonija sa svim amplitudama do točke Tišine na završetku. Svaki crtež počinje točkom u prostoru koji se linijom ili plohom kreće kroz Prostor i Vrijeme, poput glazbe – tonova koji također stvaraju svoj vlastiti prostor u Vremenu trajanja zvuka.
Vesna Šantak, akademska slikarica – grafičarka 












U bilježenju glazbe koristim obje ruke – desnu i lijevu istovremeno crtajući. Desna ruka u crtežu definira oblike, dok kroz lijevu ruku crtež izvire bez „naučene kontrole“, crtež je slobodniji, oslobođen forme i više prati vibracije zvuka. Kroz ovaj način crtanja kroz lijevu ruku se oslobađaju impulsi nesvjesnog, iracionalnog, koji su oslobođeni uvjetovanosti naučenog ili mehaničkog pokreta. Kroz crtanje sa lijevom i desnom rukom integriram racionalni dio, svjesni tok misli i emocija sa iracionalnim, nesvjesnim dijelom -  racionalno i maštovito se stapa i cjelinu.
Vesna Šantak, akademska slikarica – grafičarka 

 


 







  U sklopu otvorenja, organizirana je i radionica na temu slikanja glazbe... Voditeljica radionice autorica izložbe Vesna Šantak, akademska slikarica - grafičarka.

Nema komentara:

Objavi komentar