utorak, 20. rujna 2016.

MEĐUNARODNI PROJEKT "NON PLACES" 2015. U GALERIJI GRETA





Ovo je četvrta međunarodna izložba suradnje francuskih i hrvatskih umjetnika „Non-places”. „Non-places“ su zamišljena i nestvarna mjesta ili mjesta koja egzistiraju u našem subjektivnom svijetu.




Otvorenje izložbe 18.8.2015. u  galeriji Greta, Ilici 92. Izložbu je otvorio francuski operni pjevač Benoit Duc vokalnom izvedbom iznenađenja. 

 


 Ovo je 3 puta da se projekt međunarodne suradnje predstavlja u Galeriji Greta. Jedna od izložbi bila je realizirana u galeriji Nano u Zagrebu.
Na izložbi sudjeluje ukupno sedmero umjetnika: Vesna Šantak, Joanna Wong, Jérémy Faivre, Nina Iris Bešlić, Vanessa Ancelot, Anthony Chatain, Marie Dekerle. 
 
Joanna Wong u kratkom tekstu pojam „Non-places“ opisuje kao zamišljena i nestvarna mjesta ili kao mjesta koja egzistiraju u našem subjektivnom svijetu oslanjajući se na francusku riječ „Non-lieux“. „Non-lieux“ (Quelque chose qui n’a pas lieu) je mjesto kojeg nema ili događaj koji se nikad nije dogodio, međutim, za francuskog antropologa Marc Augé „Non-places“ su prolazna mjesta, tranzitna mjesta i mjesta lišena individualnih obilježja kao što su autobusne stanice, kolodvori, gradski trgovi, aerodromi, igrališta, pješački prijelazi…

Radovima na izložbi svaki od umjetnika na svoj individualni način propituje značenje nestvarnih “ne-mjesta“ promatrajući ih u širem kontekstu svog subjektivnog svijeta. 

 




 




 

 







 








Nema komentara:

Objavi komentar